Gumiabroncsok

A fékek és lengéscsillapítók a gumiabroncsokkal együtt alkotják az autó „biztonsági háromszögét”. A gumiabroncsok kopásának rendszeres ellenőrzésével biztosíthatja autója megfelelő úttartását és a gumik optimális tapadását.

Tanácsok és Tippek

Rendszeresen ellenőrizze gumiabroncsai állapotát a barázdák között is kopásjelző segítségével. A kormány vibrálása, a repedések a gumiabroncsok oldalán, a kopott futófelület és más gyanús gördülési zajok mind a kopásra figyelmeztethetnek.

A hideg gumiabroncsok nyomásának havi ellenőrzésével (a megfelelő nyomás az ajtó belső oldalán található meg) elkerülheti a túlnyomást, az alulnyomást és a defektet.

Ne feledje, a Dacia Márkaszervizek szakemberei minden egyes karbantartás alkalmával leellenőrzik gumiabroncsai állapotát.

Klímaberendezés

A hatékony, jól karbantartott klímaberendezés biztosítja a kellemes utazást mindenki számára. Ne hanyagolja el Daciaja klímarendszerét, ellenőriztesse rendszeresen!

Tanácsok és Tippek

Ne hagyja figyelmen kívül az esetleges meghibásodás vagy teljesítmény csökkenés jeleit: kellemetlen szagok az utastérben, a fűtés vagy hűtés teljesítményének csökkenése, tartós párásodás, az utasok allergiás panaszai.

Ahhoz, hogy elkerülje ezeket a problémákat:
• rendszeresen használja a klímaberendezést, egész évben
• tisztíttassa a rendszert évente és cserélje az utastér levegőszűrőjét kétévente.

Fékek

Mivel a fékrendszer felelős mindenki biztonságáért, ezért kiemelten fontos hogy teljes mértékben megbízhasson benne. A gumiabroncsok és lengéscsillapítók a fékekkel együtt alkotják a híres „biztonsági háromszöget”, amelynek rendszeres karbantartását nem szabad elhanyagolni.

Tanácsok és Tippek

Figyeljen oda a kopás első jeleire: meghosszabbodott féktávolság, a fékezés közben tapasztalt vibráció.

A hatékony fékezés fenntartása érdekében kétévente vagy 20 000 kilométerenként ellenőriztesse fékrendszerét. Cserélje a fékolaját négyévente vagy 120 000 kilométerenként.

Ne feledje, hogy a fékdobot minden megtett 60 000 kilométer után ki kell tisztíttatni.

Lengéscsillapítók

A lengéscsillapítók gondoskodnak az Ön kényelmes és biztonságos utazásáról, feladatuk, hogy bármilyen útviszonyoknál biztosítják a megfelelő úttartást. A fékekkel és gumiabroncsokkal együtt alkotják a „biztonsági háromszöget”.

Tanácsok és Tippek

Figyelje lengéscsillapítói nem megfelelő működésének első jeleit: megnövekedett féktávolság, gumiabroncsainak fokozott kopása.

- A kátyúk és útegyenetlenségek elkerülésével hosszabb élettartamot biztosíthat lengéscsillapítóinak.

Vezérműszíj

A vezérműszíj biztosítja a motor különböző részeinek összehangolt működését. A szíjak esetében kiemelten fontos az ajánlott csere-időintervallumok betartása vagy használat függvényében annak előrehozása.

Tanácsok és Tippek

A vezérműszíj kopását a legnehezebb felismerni, hiszen nincsenek jelei.

A motor károsodásának megelőzése érdekében győződjön meg arról, hogy betartja a vezérműszíj cseréjének ütemezését.

A vezérműszíjat 5 év vagy 60 000 km megtétele után kell cserélni.

A művelet során érdemes a vízpumpa cseréjére is sort keríteni.

Gyújtás

Annak ellenére, hogy az akkumulátor töltődik a motor működése közben, elengedhetetlen a karbantartása. Az akkumulátor az autó szíve, a nem megfelelően karbantartott akkumulátor felelős a meghibásodások 85%-ért.

Tanácsok és Tippek

Figyeljen oda az akkumulátor gyengeségének kezdetleges jeleire! (Például: lassabb indítás)

• Ellenőrizze akkumulátorát kétévente vagy 30 000 kilométerenként, és cserélje azt négyévente vagy 60 000 kilométerenként.
• 30 000 kilométerenként elengedhetetlen a gyújtógyertyák ellenőrzése is.

Szélvédő

Tanácsok és Tippek

Nagyobb fagyok idején ne fújjon meleg levegőt közvetlenül a szélvédőre! Ehelyett érdemes a meleg levegőt a keringető rendszeren keresztül bevezetni.

Bizonyos esetekben (például, ha a sérülés a sofőr látómezejében van) a szélvédő teljes cseréjére van szükség.

Műszaki vizsga

Az autónak kötelező megfelelnie a műszaki vizsgán, így jobb, ha nem bízza a véletlenre! Munkatársaink a legnagyobb szakértelemmel végzik el Dacia-ja átvizsgálást, hogy Ön pénzt és időt takaríthasson meg.

Annak érdekében, hogy autója biztosan megfeleljen a műszaki vizsgán, válassza a Dacia által ajánlott 118 pontos előzetes átvizsgálást. Fékek, világítás, mechanikus összetevők, karosszéria – csak néhány példa az ellenőrzött elemek közül.