GUMIABRONCS CÍMKÉK

2021. május 21-től a gumiabroncsok címkézéséről szóló uniós rendelet új címkeformátumot és regisztrációt (EPREL) ír elő az új autókhoz használt gumiabroncsokra vonatkozóan.

 • szabályozás és eprel regisztráció

Nagyra törő célkitűzések

Az Európai Unió jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésén dolgozik annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el. Ez a közlekedéssel kapcsolatos kibocsátások 60%-os csökkenését jelenti az 1990-es szinthez képest.

 

Ennek egyik fő eszköze a közúti közlekedésből származó kibocsátások csökkentése. A statisztikák szerint ezek a teljes európai kibocsátás 22%-át teszik ki. E tekintetben a gumiabroncsok szerepe jelentős, akár 20–30%-os hatást gyakorolhatnak az üzemanyag-fogyasztásra és a CO2-kibocsátásra.

 

A címkézésről szóló új európai szabályozás megkönnyíti az új járművek értékesítése, illetve a járművek karbantartása (tartozékok értékesítése és szervizben történő javítás) során kínált gumiabroncsok energiateljesítményére vonatkozó információk megismerését.

 • dacia sandero gumiabroncs

Mindenki számára egyértelmű energetikai osztályozás

A jobb minőségű gumiabroncsok számos előnyt biztosítanak:

 

 • alacsonyabb CO2-kibocsátás, ezáltal hozzájárulva a globális felmelegedés kockázatának csökkentéséhez.
 • nagyobb biztonság a gumiabroncsok nedves, havas és jeges talajon való teljesítményére vonatkozó, egyértelműbb információknak köszönhetően.
 • alacsonyabb gördülési zaj, mivel a környezet állapotának általános javításába a zajszennyezés csökkentése is beletartozik.
 • kézzelfogható megtakarítások az üzemanyag-fogyasztás optimalizálásának köszönhetően.

az új gumiabroncs címke

 • a gumiabroncsok új energiacímkéje

új címkeformátum

Az új energiacímkék a következő elemeket fogják tartalmazni:

 

 • új teljesítményminősítés: mostantól a CO2-kibocsátási és a tapadási tulajdonságokat a korábbi címkék A–G jelzései helyett A–E betűk jelzik.
 • piktogramok jelzik, hogy a gumiabroncs használata milyen nehéz időjárási körülmények között alkalmas (hó, jég).
 • egy jelzés (A-B-C) a decibelben kifejezett gördülési zajszintet jelöli.
 • mostantól a gumiabroncs számát és méretét is tartalmazni fogja a címke. Továbbá egy QR-kód is a rendelkezésére áll majd, amelyet okostelefonnal beszkennelve az Európai Unió weboldalán megtekintheti az abroncs teljes műszaki adatlapját.

mi változik az Ön számára?

 • a gumiabroncsok új energiacímkéje

megújuló kommunikáció

Az új szabályozásnak megfelelően néhány elemet módosítani fogunk a weboldalunkon, a leveleinkben és a Dacia hálózatában.

 

A gumiabroncsok új címkéi fokozatosan megjelennek majd a digitális csatornáinkon. az abroncsok értékesítéséhez közvetlenül kapcsolódó promóciós kampányokban, illetve a márkakereskedések értékesítési tereiben is.

 

Az új címkék fokozatosan megjelennek majd az új autók online vásárlási folyamata során (tervező vagy készletes oldalak).

A régi címkék helyét egyszerűen fokozatosan átveszi majd az új formátum az abroncstartozékok értékesítési pontjain, illetve a javítóműhelyekben.

 • Alt Image C29

Gumiabroncs címkék megtekintése modellenként

A weboldalunk és annak partnerei cookie-kat használnak az oldal látogatottságának és teljesítményének mérésére, személyre szabott vagy földrajzi helyhez kötött reklámok és tartalmak megjelenítése érdekében, és hogy a közösségi hálókon keresztül kapcsolatba léphessünk egymással. Az oldalon található „cookie” menüpontra kattintással bármikor megváltoztathatja a beállításait.

Tudjon meg többet