Általános információk az LPG-vel kapcsolatban

Kérdése van az LPG-motorokkal kapcsolatban? Most megkapja a válaszokat!
Tervezés, működés, használat, biztonság... Mindent elmondunk.

Mi az az LPG?

Dacia ECO-G – az egyszerű technológia

Az LPG-ről részletesen

Az LPG cseppfolyósított kőolajgáz, amelyet a folyékony állapot érdekében bután és propán nyomás alá helyezésével állítanak elő, ezáltal a térfogata csökken, a szállítás és a felhasználás pedig egyszerűbbé válik. 

 

Az LPG nem tartalmaz se benzolt, se a környezetre és az egészségre káros ólmot. Nem mérgező, színtelen és szagtalan. A folyékony halmazállapot miatt nincs arra szükség, hogy a tartály nagy nyomás alatt legyen (5 és 30 bar között). Tehát egy teljes mértékben biztonságos üzemanyag típusról van szó!

Az LPG-jármű megvásárlásával kapcsolatos kérdések

Dacia ECO-G – a biztonságos technológia

Az LPG veszélyes? Ki végzi el az átalakítást?

A Dacia LPG motorja a 2001-es (R67-01) szabványnak megfelelően minden szükséges és kötelező biztonsági elemmel fel van szerelve: visszacsapó szelep, 80% feltöltésnél záró szelep, túlfolyószelep, elektroszelep és biztonsági szelep. Továbbá járműveink LPG-tartályai napjainkban 6-szor tartósabbak a korábbi generációkhoz képest. 

 

Az átalakítást közvetlenül a gyárban végezzük el. Így ugyanazt a garanciát tudjuk biztosítani, mint a belsőégésű járművek esetén (az autóra és az átalakításra vonatkozóan is), a Dacia iparági szakértelme mellett.

 

Tehát a Dacia LPG megbízható motorjai igazi biztonságot biztosítanak!

Az LPG-járművel parkolhatok a föld alatti parkolókban?

Igen, korlátozás nélkül! A Dacia LPG motorjai megfelelnek a 2001-es nemzetközi szabványnak (R67-01), amely előírja, hogy az LPG-járművek rendelkezzenek biztonsági szeleppel. Tehát egy ilyen járművel bármely parkolót korlátlanul használhatja (ugyanakkor a parkolóház tulajdonosa hozhat korlátozó rendelkezéseket).

Az LPG kisebb csomagteret jelent?

Nem, egyáltalán nem! A tartály a pótkerék helyére kerül, így nem csökkenti a rendelkezésre álló csomagteret. Járműveink kényelme és variálhatósága tehát változatlan. Előnyök? A Dacia összes LPG-járművében alapfelszereltségként megtalálható egy defektjavító készlet.

Az LPG hatással van a motor élettartamára?

Igen, javítja azt! A kettős üzemű LPG motor használata esetén változik a motor élettartama. A tisztább égés lehetővé teszi, hogy a motorolaj hosszabb ideig megőrizze tulajdonságait, az oktánszint pedig csökkenti a vibrációkat.

Az LPG használatával kapcsolatos kérdések

 Dacia ECO-G – korlátlan mobilitás

Vonatkozik bármilyen korlátozás az LPG-járművel való közlekedésre? (országfüggő)

Nem vonatkozik! Az LPG-járművekre nem vonatkoznak a szmogriadó során alkalmazott és a nagyvárosokba való bejutást korlátozó behajtási díjak (országfüggő). 

 

A 2 különálló tartálynak köszönhetően a Dacia LPG-járművei bőséges hatótávolságra képesek. Gond nélkül vezethet több mint 1000 km-en keresztül, szabadon!

LPG-töltőállomások: hol tudom feltölteni a tartályt?

Az LPG-tartály feltöltését a szokásos töltőállomásokon végezheti el. Európában minden negyedik töltőállomáson elérhető az LPG. Ha utazást tervez, egy alkalmazás segítségével is megkeresheti az LPG-t biztosító töltőállomásokat. Ha nem talál LPG-töltőállomást, ne aggódjon! Az autó kizárólag benzinnel is tud működni. 

Az LPG-tartályra jobban oda kell figyelni?

Ne aggódjon, mi mindenre gondolunk! Az LPG-járművek karbantartásának ütemezése megegyezik a benzines járművekével. Mit jelent ez konkrétan? Az átvizsgálásra 20 000 km-enként, illetve évente van szükség. Az LPG-szelepek kiegészítő átvizsgálását 120 000 km-enként kell elvégezni. 

Az LPG használata környezetkímélőbb?

Teljes mértékben! Bár az LPG fogyasztása körülbelül 25%-kal magasabb a benzinhez képest, a kisebb CO2-kibocsátás miatt az LPG ökológiai lábnyoma kisebb. 

A weboldalunk és annak partnerei cookie-kat használnak az oldal látogatottságának és teljesítményének mérésére, személyre szabott vagy földrajzi helyhez kötött reklámok és tartalmak megjelenítése érdekében, és hogy a közösségi hálókon keresztül kapcsolatba léphessünk egymással. Az oldalon található „cookie” menüpontra kattintással bármikor megváltoztathatja a beállításait.

tudjon meg többet