ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ LPG-VEL KAPCSOLATBAN

Kérdése van az ECO-G-motorokkal kapcsolatban? Most megkapja a válaszokat!
Tervezés, működés, használat, biztonság... Mindent elmondunk.     

Mi az az LPG?

AZ LPG-RŐL RÉSZLETESEN
Az LPG cseppfolyósított kőolajgáz, amelyet a folyékony állapot érdekében bután és propán nyomás alá helyezésével állítanak elő, ezáltal a térfogata csökken, a szállítás és a felhasználás pedig egyszerűbbé válik.

Az LPG nem tartalmaz se benzolt, se a környezetre és az egészségre káros ólmot. Nem mérgező, színtelen és szagtalan. A folyékony halmazállapot miatt nincs arra szükség, hogy a tartály nagy nyomás alatt legyen (5 és 30 bar között). Tehát egy teljes mértékben biztonságos üzemanyag típusról van szó!

AZ LPG-JÁRMŰ MEGVÁSÁRLÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

AZ LPG VESZÉLYES? KI VÉGZI EL AZ ÁTALAKÍTÁST?
A Dacia ECO-G motorja a 2001-es (R67-01) szabványnak megfelelően minden szükséges és kötelező biztonsági elemmel fel van szerelve: visszacsapó szelep, 80% feltöltésnél záró szelep, túlfolyószelep, elektroszelep és biztonsági szelep. Továbbá járműveink LPG-tartályai napjainkban 6-szor tartósabbak a korábbi generációkhoz képest.

Az átalakítást közvetlenül a gyárban végezzük el. Így ugyanazt a garanciát tudjuk biztosítani, mint a belsőégésű járművek esetén (az autóra és az átalakításra vonatkozóan is), a Dacia iparági szakértelme mellett.

Tehát a Dacia LPG megbízható motorjai igazi biztonságot biztosítanak!
Az LPG-járművel parkolhatok a föld alatti parkolókban?
Igen, korlátozás nélkül! A Dacia LPG motorjai megfelelnek a 2001-es nemzetközi szabványnak (R67-01), amely előírja, hogy az LPG-járművek rendelkezzenek biztonsági szeleppel. Tehát egy ilyen járművel bármely parkolót korlátlanul használhatja (ugyanakkor a parkolóház tulajdonosa hozhat korlátozó rendelkezéseket).
Az LPG kisebb csomagteret jelent?
Nem, egyáltalán nem! A tartály a pótkerék helyére kerül, így nem csökkenti a rendelkezésre álló csomagteret. Járműveink kényelme és variálhatósága tehát változatlan. Előnyök? A Dacia összes LPG-járművében alapfelszereltségként megtalálható egy defektjavító készlet.
Az LPG hatással van a motor élettartamára?
Igen, javítja azt! A kettős üzemű LPG motor használata esetén változik a motor élettartama. A tisztább égés lehetővé teszi, hogy a motorolaj hosszabb ideig megőrizze tulajdonságait, az oktánszint pedig csökkenti a vibrációkat.

AZ LPG HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

VONATKOZIK BÁRMILYEN KORLÁTOZÁS AZ LPG-JÁRMŰVEL VALÓ KÖZLEKEDÉSRE? (ORSZÁGFÜGGŐ)
Nem vonatkozik! Az LPG-járművekre nem vonatkoznak a szmogriadó során alkalmazott és a nagyvárosokba való bejutást korlátozó behajtási díjak (országfüggő).

A 2 különálló tartálynak köszönhetően a Dacia LPG-járművei bőséges hatótávolságra képesek. Gond nélkül vezethet több mint 1000 km-en keresztül, szabadon!
LPG-töltőállomások: hol tudom feltölteni a tartályt?
Az LPG-tartály feltöltését a szokásos töltőállomásokon végezheti el. Európában minden negyedik töltőállomáson elérhető az LPG. Ha utazást tervez, egy alkalmazás segítségével is megkeresheti az LPG-t biztosító töltőállomásokat. Ha nem talál LPG-töltőállomást, ne aggódjon! Az autó kizárólag benzinnel is tud működni.   
Az LPG-tartályra jobban oda kell figyelni?
Ne aggódjon, mi mindenre gondolunk! Az LPG-járművek karbantartásának ütemezése megegyezik a benzines járművekével. Mit jelent ez konkrétan? Az átvizsgálásra 20 000 km-enként, illetve évente van szükség. Az LPG-szelepek kiegészítő átvizsgálását 120 000 km-enként kell elvégezni.      
Az LPG használata környezetkímélőbb?
Teljes mértékben! Bár az LPG fogyasztása körülbelül 25%-kal magasabb a benzinhez képest, a kisebb CO2-kibocsátás miatt az LPG ökológiai lábnyoma kisebb.